čtvrtek 6. května 2021

Sokolská kapka krve Ostrava

Přesně před 130 lety, tedy 30. dubna 1891, proběhla ustanovující valná hromada první tělocvičné jednoty na území Ostravy. Dnes tuto jednotu známe pod názvem T.J. Sokol Moravská Ostrava 1. První valná hromada si také zvolila prvního starostu, kterým se stal Dr. Edmund Palkovský. Hned po Sokole v Moravské Ostravě vznikly jednoty také v Porubě (1894), Vítkovicích (1895) nebo v Přívoze (1898). K tomuto výročí Sokol Moravská Ostrava 1 vytvořil online sportovní výzvy, které odstartovaly 23. dubna. Každý den tak na svých stránkách zveřejnili výzvu k pohybu i s videem, jak daný cvik správně provést. Zakončení programu výzev bylo symbolicky plánováno na 30. dubna společným cvičením na hřišti Čapkovy sokolovny, které však muselo být z důvodu vládních opatření zrušeno.

Toto výročí, společně se 76. výročím osvobození Ostravy, se rozhodli také oslavit sokolové z Nové Bělé, kteří vytvořili výzvu Sokolská kapka krve Ostrava. Cílem bylo aktivně si připomenout významná výročí a pomoci nemocným darováním krve. Touto výzvou také plnili jedno z hesel sokolského patera: LASKAVOST. Darování krve proběhlo 28. dubna 2021 v Krevním centru Fakultní nemocnice Ostrava. Do výzvy se zapojilo 22 dárců, z toho 16 bylo prvodárců. „Máme z toho velkou radost, že jsme se tu sešli v tak hojném počtu. Do organizování výzvy jsme šli s tím, že když přivedeme jen jediného dárce, budeme to brát jako velký úspěch,“ hodnotí akci Ondřej Rybníček, vzdělavatel T.J. Sokol Nová Bělá. Výzvy se aktivně zúčastnili nejen sokolové, ale také jejich přátelé, kteří se o akci dozvěděli. Celkově se podařilo darovat 9,8 litrů krve! „Každý prvodárce nakonec od nás získal malý dáreček: odznáček Sokolské kapky krve a magnetku,“ dodává Anna Motyčková, zástupkyně vzdělavatele.

Poděkování patří všem dárcům, kteří se do výzvy zapojili a přišli s námi darovat krev. Velký obdiv pak mají ti, kteří překonali svůj strach z krve a jehel. Nesmíme taktéž opomenout profesionální tým zdravotníků krevního centra a skvělou spolupráci.

Těšíme se na vás zase za rok na 2. ročníku Sokolské kapky krve Ostrava!!!

Autoři: Ondřej Rybníček, Anna Motyčková (T.J. Sokol Nová Bělá)

 Fotografie z akce: https://sokolnovabela.rajce.idnes.cz/Sokolska_kapka_krve_Ostrava/

Reportáže z akce: