pátek 23. září 2022

Posletové odpoledne a rozloučení s létem 4. září 2022 v Nové Bělé

 Dne 4. 9. 2022 se na sokolském hřišti konalo Posletové odpoledne a Rozloučení s létem. Vystoupení bylo součástí oslav 160. výročí založení České obce sokolské a 110. výročí založení Tělocvičné jednoty Sokol Nová Bělá. Celému programu předcházel průvod od školy na hřiště v doprovodu sokolské stráže v krojích.

Jako čestné hosty jsme měli možnost přivítat paní Janu Komárkovou, která je známá malířka a ilustrátorka, paní Strachotovou a její dcery z dílny L a L Strachotovy, zabývající se uměleckým vyšíváním, starostu Nové Bělé pana Lumíra Bahra a starostu Tělocvičné jednoty Sokol Nová Bělá bratra Tomáše Richtera. Patří jim poděkování, že přišli podpořit cvičence a poblahopřát naší jednotě k významnému výročí.

Dovolím si trochu zabrousit do dějepisu, protože součástí oslav bylo také představení praporu T. J. Sokol Nová Bělá. První sokolský prapor byl navržen Josefem Mánesem a jeho patronkou byla Eliška Krásnohorské. První prapor věnovaný prezidentem republiky byl od T. G. Masaryk. Navázat na tradici sokolských praporů jsme chtěli i my v Nové Bělé, a proto u příležitosti stodesetiletého výročí jednoty byl z iniciace sestry Hany Rydrychové, bratra Pavla Holáně a bratra Ondřeje Rybníčka  takový prapor vyroben. Na zhotovení návrhů se podílela paní Jana Komárková a samotné vyšití praporu bylo v režii paní Strachotové a jejich dcer. Všechny dámy předvedly vysoce precizní práci ve svém oboru a prapor sklidil velký obdiv u diváků. Patrony našeho praporu se stala sestra Milada Bednářová a bratr Ing. Jiří Baránek. Oba jsou dlouholetými členy sokola a pro nás je to čest, že se patronátu zhostili.

Diváci měli možnost zhlédnout sedm hromadných skladeb vytvořených pro SokolGym 2022, kterého se z naší jednoty zúčastnilo 25 cvičenců ve 2 skladbách.

Ve skladbách MAŽORETKY se představily žačky z Frenštátu pod Radhoštěm a předvedly cvičení s mažoretkovou hůlkou tzv. batonem.

Skladbu KDYŽ NEMŮŽEŠ, TAK PŘIDEJ secvičily Rozálie Andrýsková a Marie Motyčková. Byla určena pro žačky a cvičila se jako pocta Emilu a Daně Zátopkovým s 1 m dlouhým atletickým žebříkem. Mladou generaci Zátopků na cvičební ploše vystřídali ti nejmenší se svými rodiči.

 Ve skladbě JEDEME NA VÝLET se děti a jejich rodiče projeli autem, na kole, letadlem i mašinkou a jako náčiní jim sloužilo freesbee a skákací gumy. Skladba trvala něco málo přes pět minut, ale secvičit ji dalo cvičitelkám Karle Motyčkové a Barboře Vojvodíkové nemalé úsilí. Cvičili ji cvičenci ze Sokola Nová Bělá a Vítkovic.

TANČÍM S ABBOU, skladba pro dorostenky a ženy, měla hudební doprovod od skupiny ABBA. A když někde začnou hrát písně skupiny ABBA, jejich rytmus zvedne ze židle nejedno taneční poleno. Ne jinak tomu bylo i v Nové Bělé. Vystoupily ženy ze Sokola Nová Bělá a Sokola Frenštát pod Radhoštěm. Na toto vystoupení je připravovaly jejich cvičitelky Gabriela Mintělová a Jitka Skřečková.

BONDI, skladba určená dorostencům a mužům sklidila největší úspěch. Že by to bylo tím martinim? Protřepat nemíchat? Nebo spíš těmi mladými nadějnými sokoly? Těžko říct. Každopádně se v této skladbě představili novobělští muži pod vedením Ireny Mockové a předvedli sedm minut trvající misi plnou akrobatických cvičení. James Bond je James Bond, ale víte, jak se to říká: „Za každým úspěšným mužem stojí silná žena“. A proto další část odpoledního programu patřila právě jim.

 Ve skladbě OPTIMISTKY, se představily ženy a dívky ze Sokola Nová Bělá a Sokola Moravská Ostrava. Pod vedením svých cvičitelek Hany Rydrychové a Vilmy Blejchařové, předvedly cvičení na písně od Olgy Lounové, Karla Gotta a Ewy Farné. Jako náčiní si vybraly jeden metr dlouhé dřevěné tyče. Zájem o tuto skladbu na SokolGymu v Brně byl tak enormní, že ženám nestačilo jedno hřiště. Optimistky musely vystupovat hned dvakrát, a to pokaždé v úplně jiné sestavě.

Na závěr vystoupili CHLAPÁCI, ve skladbě určené ženám. Ženám??? Ano, čtete správně. Tuto skladbu secvičily ženy ze Sokola Frenštát, které se pravidelně scházejí na společné aerobní a posilovací cvičení.  A že to mělo vtip a nápad je zásluha cvičitelek Jitky Skřečkové, Zuzky Molkové a Renaty Kundrátové.

Prapor byl představen, skladby odcvičeny, ale pivo ještě zůstalo.  Tak co dál? No přece Rozloučení s létem. Po skončení kulturního programu se děti mohly zúčastnit soutěží na třinácti stanovištích, které byly pro ně připraveny v areálu hřiště. Hod na plechovky, chůdy, hra s tenisovou raketou, kuželky, zatloukání hřebíků, hospodyňka…To jsou jen některé z disciplín, které si mohly děti vyzkoušet. Za ně dostat lístečky, ty směnit za dětské peníze a v obchůdku si koupit odměnu. Třeba bublifuk nebo společenskou hru. A že děti soutěžily s nadšením, svědčí i to, že v obchůdku nezbyla ani jedna věc, přestože ceny byly poměrně vysoké. 

Takže s chutí a elánem do příštího Rozloučení s létem Vás srdečně zve Tělocvičná jednota Sokol Nová Bělá. 

Prohlédněte si fotografie z těchto akcí:

Posletové odpoledne

Rozloučení s létem

Video z posletového odpoledne můžete sledovat ve videogalerii na stránkách Nové Bělé -  Posletové odpoledne 2022: Videogalerie: Nová Bělá (novabela.cz)