úterý 24. července 2018

XVI. všesokolský slet v Praze

Od 1.– 6. července 2018 uspořádala Česká obec sokolská XVI. všesokolský slet v Praze při příležitosti oslav 100. výročí založení Československé republiky.
V neděli 1. července 2018 se vydalo ve sletovém průvodu 15 tisíc Sokolů v různobarevných dresech a Sokolská stráž se slavnostními prapory z Václavského náměstí starým centrem Prahy až na Staroměstské náměstí, z Nové Bělé šli Sokolská stráž, Méďové, V peřině, Cirkus, Siluety, Cesta a Borci. Celý průvod sršel energií cvičenců, kteří dělali mexické vlny a zdravili „Nazdááár!“ kolem stojící diváky. Odpoledne kardinál Dominik Duka sloužil Sokolům mši v Chrámu svatého Víta. Večer byl XVI. všesokolský slet slavnostně zahájen v Národním divadle představením „Naši furianti“ v provedení sokolských souborů. Den byl zakončen večerním výstupem s lampióny od Tyršova domu na Petřín. Po celý týden probíhala v Praze různá kulturní vystoupení a pódiové skladby.
3. července 2018 bylo pro všechny sletové cvičence připraveno v O2 aréně vystoupení vrcholových sokolských sportovců Sokol Gala. Ještě před začátkem představení se v obou patrech arény dělaly mexické vlny včetně muzikantů i s hudebními nástroji. Při každém vystoupení celá hala burácela potleskem.
Vyvrcholením sletového týdne bylo vystoupení hromadných skladeb ve Vršovické aréně Eden. Ve čtvrtek 5. července 2018 zahájil I. program slavnostní nástup cvičenců ve tvaru Československé republiky a státní vlajky, kde stáli také z Nové Bělé Borci a Cirkus. Předvedlo se 10 sletových skladeb, z Nové Bělé V peřině, Cirkus, Borci a 4 cvičenky Siluet, které se účastnily také zakončení programu.
V pátek 6. července v II. programu se předvedlo 10 sletových skladeb, z Nové Bělé Méďové, Cirkus, Siluety, Cesta a Borci. Ve slavnostním závěru sletu s obrazy z českých dějin tvořily trikoloru také z Nové Bělé Cesta. Všechny skladby byly nádherné, cvičenci zaplnili celou plochu stadiónu a zaslouženě získali obrovské ovace. Všechna sletová vystoupení zařadila do vysílání v přímém přenosu Česká televize, v jejímž v archivu můžete shlédnout I. a II. program i Sokol Gala.
odkaz na sletové stránky České televize
Většina cvičenců z Nové Bělé bydlela v Sokolovně ve Vršovicích. Od pondělí začaly zkoušky jednotlivých skladeb, horko na seřadišti, složité nástupy, hledání značek na ploše velkého fotbalového stadiónu, společné jízdy MHD na stadion a na jídlo, … Bylo to náročné, ale všichni to v pořádku zvládli. Ještě stihli navštívit ZOO, památky a různé sportovní a kulturní akce dle vlastního výběru.
Slet 2018 byl fantastický! Všichni účastníci sletu úspěšně reprezentující Novou Bělou byli velmi spokojení a už se těší, že za 5 let se začne opět nacvičovat na XVII. všesokolský slet v Praze 2024. Poděkování patří našim úžasným cvičitelkám, které jezdily na secviky do Prahy a všechny cvičence celé skladby perfektně naučily. Česká televize dokonce vysílala poslední nácvik Siluet v tělocvičně v Nové Bělé a společný odjezd cvičenců vlakem do Prahy.

Děkujeme všem sponzorům, akce se uskutečnila za přispění Moravskoslezského kraje, statutárního města Ostravy, Nové Bělé a MŠMT. 

fotografie z průvodu
fotografie ze sletu

odkaz na profesionální fotografie