úterý 11. června 2019

Republikový přebor Zálesáckého závodu zdatnosti


Sokolská župa Ještědská uspořádala XX. ročník Přeboru České obce sokolské v Zálesáckém závodu zdatnosti ve dnech 17.-19. května 2019 pro 180 závodníků v Proseči pod Ještědem v podhůří Ještědsko-kozákovského hřbetu nedaleko Liberce.
Žactvo 11-14 let (35 hlídek):
12. Magdaléna Košárková, Anna Polochová, Markéta Weissmannová,
27. družstvo náhradníků – Josef Maňásek.
Dorost 15-17 let (23 hlídek):
3. místo Martin Beránek, Markéta Koloničná, Gabriela Mintělová,
7. Veronika Matějková, Tomáš Mocek, Ondřej Válek,
15. družstvo náhradníků – Vojtěch Poloch.
Dospělí 18+ (15 hlídek):
1. místo Ondřej Rybníček,
3. místo Alžběta Andrýsková,
5. místo Rozálie Andrýsková.
Doprovod: Petra Rybníčková.
Poděkování patří všem 14 závodníkům k fantastickým výsledkům a za vynikající reprezentaci Moravskoslezské župy a doprovodu za organizaci a dozor.
Karla Motyčková, http://www.mkl.cz/data/galerie/cyklista.jpgTJ Sokol Nová Bělá
Očima účastníka republikového přeboru ZZZ:
S úžasnou partou mladých závodníků, kteří zvítězili v závodech v Nové Bělé, jsem vyrazila na celorepublikové závody do Proseče pod Ještědem. Zastoupily nás celkem 3 družstva závodníků, 2 družstva náhradníků a také dospěláci.
Bylo 10 hodin a pomalu jsme se začali scházet na nádraží Ostrava-Svinov. Cesta vlakem ubíhala rychle. Dlouhé čekání na autobus, který nás měl dovézt na místo, jsme si zpříjemnili v parku v Turnově se zmrzlinou, kytarou, zpíváním a hraním her.
Přebor v letošním roce byl ojedinělý velkým počtem hlídek, které přijely z celé republiky změřit své síly. Samotný závod se běžel v sobotu. Byl koncipován do dvou částí: úkoly na dráze a mimo ni. Na trase se závodníci mohli setkat s poznáváním rostlin, stromů, živočichů, odhadováním vzdáleností nebo s obratností na lanových překážkách. Vše bylo doplněno nádhernými vyhlídkami na místní krajinu. Mimo trasu bylo přepalování provázku v co nejkratším čase, nepřímá masáž srdce, psaní testů ze zdravovědy a historie Sokola.
Po závodu ze všech spadla tréma a strach. Společně jsme si zahráli týmové hry, navázali nová přátelství a den si celkově užili. Odpoledne odstartoval také závod pro dospěláky, který neměl přímo značenou trasu. Cílem bylo najít všechna stanoviště, odpovědět co nejlépe na dané otázky a v časovém limitu přiběhnout do cíle.
Již večer byly zveřejněny předběžné výsledky, které nám udělaly ohromnou radost, neboť se naši závodníci umístili na předních příčkách a opět prokázali svou kvalitu a profesionalitu v zálesáctví. Společné posezení u ohně s kytarami doladilo již tak báječnou a přátelskou atmosféru. Bylo zpestřeno nejen písněmi, ale i povídáním o Karolíně Světlé nebo osudech místních lidí. Ti, kteří vydrželi až do pozdních hodin, se vydali na noční vycházku s pozorováním hvězdné oblohy.
V neděli bylo slavností vyhlášení výsledků přeboru. Medailové 3. místo vybojovala hlídka dorostu ve složení Gabriela Mintělová, Martin Beránek a Markéta Koloničná. Další hlídka dorostu skončila na výtečném 7. místě ve složení Tomáš Mocek, Ondřej Válek a Veronika Matějková. V kategorii žactva se umístily na krásném 12. místě Magdaléna Košárková, Anna Polochová a Markéta Weissmannová. V závodu dospělých jsme spojili síly se Sokolem Libeň a získali medaile. 1. místo obsadil Ondřej Rybníček společně se závodnicí Janou Dubskou, kteří obdrželi putovní kotlík, 2. místo Rozálie Andrýsková se Zuzanou Hruškovou a 3. místo Alžběta Andrýsková s Markétou Kolářovou. Naši náhradníci Josef Maňásek (žactvo) a Vojtěch Poloch (dorost) vytvořili smíšená družstva z více jednot. Měli těžkou výchozí pozici, neboť se v týmu neznali, přesto získali výborné umístění, za což jim patří obdiv.
Touto cestou bych chtěla poděkovat synovi Ondřeji Rybníčkovi, Rozárce a Bětce Andrýskové, kteří mi pomohli zvládnout organizaci, a Karle Motyčkové za záštitu celé akce.
Petra Rybníčková, TJ Sokol Nová Bělá

Fotky z akce:
https://sokolnovabela.rajce.idnes.cz/Republikovy_prebor_Zalesackeho_zavodu_zdatnosti_-_17._-_19._5._2019
https://www.zzzpodjestedem.cz/galerie.asp